Eric Edelman in de rol van prins van Oranje

Op 18, 19 en 20 juni 2015 tijdens de Tweehonderdste verjaardag van de Slag van Waterloo zal de rol van de jonge prins van Oranje door Eric Edelman worden vertolkt. Deze 29-jarige Nederlander is opgegroeid in Amsterdam en woont momenteel in Maastricht. Hij heeft geneeskunde gestudeerd en werkt bij een onderneming die informaticamateriaal voor de medische sector ontwikkelt. De rol van prins, waarmee hij zich zeer vereerd voelt, heeft hij te danken aan zijn leeftijd en aan zijn paardrijkunsten.


Een passie voor historische reconstructies

Eric Edelman heeft een passionele interesse voor de Napoleontische tijd en is sinds zijn vijftiende als re-enactor actief. Dankzij deze hobby kan hij in het echte leven deels ervaren wat de helden uit die tijd hebben beleefd. De groep van re-enactors waartoe hij behoort, geeft ook gestalte aan de entourage die de prins op het slagveld vergezelde: officieren, livreien en natuurlijk ook een buitengewone veldkeuken onder leiding van enkele chefs voor wie historisch koken een ware passie is.

Eric Edelman: “Iedereen oefent om zijn rol in overeenstemming met zijn maatschappelijke rang te vertolken, van de livrei tot de hoogste in rang. Wij hebben zo al onvergetelijke momenten beleefd bij het naspelen van historische gebeurtenissen volgens de toenmalige protocolregels en gewoonten! In het echte leven lijk ik uiteraard in niets op de prins van Oranje. Ik stond bijvoorbeeld niet op mijn negentiende al naast de hertog van Wellington op de slagvelden van Spanje en Portugal!”

Een andere drijfveer voor re-enactors is hun passie te kunnen delen met het publiek door hun een onvergetelijk spektakel te bieden. Eric Edelman: “Dit jaar in juni zal het spektakel enorm zijn. We hebben nooit eerder een reconstructie van de Napoleontische tijd van die omvang meegemaakt. We zullen er in actie komen op een schaal die de historische realiteit benadert. Dat is echt uniek!”


Een onvergetelijke belevenis

Eric Edelman kruipt niet alleen in de huid van de prins van Oranje. Hij neemt ook als eenvoudige soldaat aan tal van reconstructies deel. Zijn mooiste herinnering is zijn deelname aan een veldtocht in La Boissière. Tijdens de veldtochten hebben de deelnemers geen enkele tent bij. Overdag marcheren ze en ‘s nachts slapen ze onder de blote hemel. De tegenstander doet net hetzelfde en men weet nooit waar de vijand zich bevindt…

Doodop na een hele dag vechten en marcheren rustten hij en zijn metgezellen uit in een moerassig gebied, omgeven door bomen. Plots hoorden ze gekraak. Allemaal sprongen ze onmiddellijk recht en grepen hun wapens. Een Franse ruiter, helemaal alleen, verscheen plots van tussen de bomen. Onmiddellijk zakte zijn paard bijna tot aan de borst weg in het moeras. De ruiter keek op en zag twintig Hollandse infanteristen hun wapens op hem richten. Hij bewaarde een olympische kalmte, greep zijn pistool en zei: “Perfect, laat nu allemaal jullie wapens zakken. Ik neem jullie allemaal gevangen!”

Eric Edelman droomt ervan deze onverschrokken Fransman die hen in deze open plek in het moeras heeft verrast, ooit een glas te kunnen aanbieden! Maar hiervoor moet hij eerst weten wie hij was!


200 jaar geleden ontstond de fierheid over de Nederlandse identiteit

In 1815 is de jonge Willem II van Oranje, koning der Nederlanden en groothertog van Luxemburg, amper 22 jaar oud wanneer hij als bevelhebber van het Hollandse leger tegen Napoleon in Waterloo de wapens opneemt. Zijn troepen maken deel uit van het eerste korps van de Brit Wellington die het bevel over geallieerde legers uit diverse landen voert. Op 18 juni, aan het einde van de dag, terwijl hij de zoveelste aanval van Napoleon afslaat, wordt het paard van Willem II van Oranje geraakt in de borst. De prins zelf wordt in de linkerschouder door een musketkogel getroffen en zakt ineen.


Een koninklijke wonde

De prins wordt onmiddellijk van het slagveld weggehaald en naar Brussel gebracht. Zijn bondgenoot, de hertog van Wellington, komt hem de volgende dag op zijn ziekbed bezoeken. Hoewel hij zelf naar zijn moeder, Wilhelmina van Pruisen, schrijft dat zijn wond niet ernstig is, wordt hij wel geopereerd. De daarbij verwijderde botsplinters bewaart hij de rest van zijn leven in een doosje op zijn nachtkastje. Twee maanden later, met zijn arm in een sjaal, verschijnt de prins van Oranje in Parijs, waar hij als een held wordt onthaald. Toentertijd was zijn schouderwonde het onderwerp van allerlei voorstellingen, waaruit blijkt dat de interesse van het grote publiek voor de kwaaltjes van beroemdheden van alle tijden is. Een voorbeeld avant la lettre van de huidige alomtegenwoordige overdadige media-aandacht.

De drang om deze wonde onsterfelijk te maken, ging behoorlijk ver… De Heuvel met de Leeuw, die door bezoekers uit de hele wereld wordt beklommen, is in 1826 opgericht op de plaats waar de prins van Oranje door een musketkogel werd geraakt!


De eerste stappen van een nieuw koninkrijk

De rol van de Nederlanden in het succes van de Slag van Waterloo heeft nog een ander gevolg dat van groot belang is voor het land. Vanaf dat moment maakt zich immers een nieuwe zelfzekerheid meester van het Hollandse volk. Er ontstaat een gevoel van fierheid over hun identiteit, die van burgers die erin zijn geslaagd de indringer te verdrijven, die zich op het internationale toneel hebben kunnen bewijzen en die de onafhankelijkheid van hun koninkrijk met succes hebben kunnen verdedigen. Later, wanneer de kaarten van Europa worden hertekend, zal dit nationale gevoel Nederland in staat stellen zijn plaats op het schaakbord van de hedendaagse wereld te veroveren. De overwinning waaraan de prins van Oranje in Waterloo heeft bijgedragen en die tot het begin van de 20e eeuw elk jaar op 18 juni werd herdacht, heeft de fundamenten gelegd voor het hedendaagse Nederland.

 

Vandeghinste Laure

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Waterloo2015

Over de evenementen naar aanleiding van de Tweehonderdste verjaardag van de Slag van Waterloo

De evenementen naar aanleiding van de Tweehonderdste verjaardag van de Slag van Waterloo worden georganiseerd door de vzw Bataille de Waterloo 1815 in partnerschap met Vo Communication en Verhulst Events and Partners.

Online, op de website www.waterloo2015.org, vindt u alle informatie over deze herdenkingsdagen vol gezelligheid en sterke emoties, die u samen met uw gezin, uw vrienden of uw zakenrelaties kunt beleven. Wees erbij en beleef de reconstructies van op de eerste rij.

Toegangstickets zijn te koop via de officiële website.